Dzień Pistacji 26 luty.
26 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pistacji. Te wyjątkowe orzechy cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin i fitoskładników. Nie wszyscy wiedzą także, że 1 orzech pistacji ma tylko 3 kalorie.
Pochodzące z Bliskiego Wchodu pistacje należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje uważane były za „królewski przysmak” i były przeznaczone wyłącznie dla wybranych.
Najnowsze badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania pistacji:
- Smukły orzech – eksperci żywienia potwierdzili, że pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów, zawierają najmniej kalorii i tłuszczów spośród wszystkich orzechów.
- Zdrowa przekąska – nowe wyniki badań zaprezentowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne pokazują, że ze względu na fakt, że pistacje znajdują się w łupinach, potrzeba więcej czasu na ich konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41%.
- Bogate wartości odżywcze – pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6, miedzi i manganu oraz protein, błonnika, tiaminy czy fosforu.
Badacze doszli do wniosku, że pistacje są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów spośród produktów pochodzenia. Roślinnego.
Już 26 lutego będą mogli Państwo skosztować w naszej restauracji makaronu tagliatelle z pistacjami i kurkami za 19,00 zł.