Dzień Szpinaku 26 marca
Szpinak był już znany w starożytnej Persji i był nazywany „perskim zielem”. Zagościł w kuchni europejskie w XI wieku trafiając wpierw na tereny dzisiejszej Hiszpanii i stamtąd rozprzestrzenił się na inne kraje Europy. W tym okresie szpinak był nazywany „warzywem hiszpańskim”, a w późniejszym czasie potocznie nazywano go „potrawą florencką”.
Liście szpinaku posiadają właściwości antynowotworowe oraz chronią przed miażdżycą. Szpinak zawdzięcza swoje właściwości lecznicze dzięki beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanego przeciwutleniacza. Zawiera również potas, żelazo i kwas foliowy. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Łączyć go można z serami. Pasuje do owoców. Liście szpinaku dobrze komponują się także jako farsz do pierogów i naleśników. Dobrze harmonizuje się szpinak z rybami i owocami morza.
Wszystkie wspomniane składniki i właściwości sprawiają, że szpinak uważany jest za dobry wybór dla osób na diecie odchudzającej i mających problemy z cholesterolem. To właśnie dzięki właściwościom antyoksydantów pomaga ustrzec się przed wieloma poważnymi chorobami. Ponadto dzięki wysokiej zawartości witaminy K, dobrze wpływa na organizm, obniżając ryzyko choroby Alzheimera, oraz wspierając układ kostny.
W dniu 26 marca będzie można zjeść naleśniki szpinakowe z kurczakiem 2szt./14,00 zł.