Dzień Płatków Śniadaniowych 07 marca.
Płatki śniadaniowe to podstawowy posiłek w ciągu dnia w wielu domach na całym świecie. Na płatki śniadaniowe zalicza się: kukurydziane, owsiane, jęczmienne , żytnie, jaglane i gryczane. Patki kukurydziane zostały wynalezione pod koniec XIX w. doktora Johna Harveya Kellogga, który wraz z bratem prowadził sanatorium.
Płatki kukurydziane dostarczają organizmowi cennych składników – zawierają węglowodany złożone oraz błonnik wspomagający trawienie pokarmów. Te chrupkie przysmaki są też fantastycznym źródłem witaminy A, C, E oraz z grupy B.
Ponadto płatki śniadaniowe zawierają wartościowe fosfory, wapń, żelazo, magnez. Od niedawna na rynku spożywczym dostępne są również płatki bezglutenowe. Płatki śniadaniowe skrywają wiele potencjałów kulinarnych z ich dodatkiem stworzymy ciekawy deser, danie główne, posypkę do ciasta lub panierkę do mięs i ryb.
10 marca zapraszamy Państwa do spróbowania naszego kurczaka w panierce z ziemniakami i surówką za 18,00 zł